Fűtési és hűtési rendszerek szabályozása, automatizálása

epuletautomatizalas1

Automatizált fűtési rendszerrel energiát és költségeket spórolhat meg. Különböző vezérlőkkel a mai fűtési rendszereknél is beállíthatók a hőmérsékletek, ha éppen gázzal, Faelgázosító kazánnal szeretnénk fűteni. A vezérléssel ellátott automatizált fűtési/hűtési rendszerek egyéb tényezőket is figyelembe vesznek. Bizonyos helyiségek hőmérsékletét akár egy napon belül is eltérő módon szabályozzák, figyelembe véve a kinti hőmérsékletet, illetve padlóhőmérsékletet, páratartalmat, vagy akár a fűtővíz előremenő hőmérsékletét.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, ahol csak gázkazán, ritkább esetben szilárdtüzelésű kazán szabályozásáról kellett gondoskodni, megjelentek olyan gépészeti alkalmazások, ahol több hőtermelőt kell együtt (bivalens üzemmódban) a legjobb hatásfokkal üzemeltetni.

Egyre jobban előtérbe került a megújuló energiákat hasznosító hőtermelők alkalmazása, ami újabb kihívást jelent a vezérlés és szabályozás területén.

Már lakossági szinten is kaphatók olyan szabályozó elektronikák, amelyek a teljes hőszivattyú szabályozást biztosítani tudják, vagy egy egyszerű kontaktus jellel elindítják a készüléket.

Mind hőtermelői, mind fogyasztói oldalon számos olyan új alkalmazás jelent meg, ami korábbi épületgépészeti gyakorlatban nem volt súlyozottan jellemző. A gépészeti elemek gazdaságos, legjobb hatásfokot biztosító üzeméhez szabályozó berendezésekre van szükség. Minden készülékgyártó ellátja a maga termékét megfelelő szabályozással.

Az egyes gyártók ma már ügyelnek arra, hogy saját készülékeik szabályozói kommunikáció képesek legyenek. A baj csak az, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy az összes gépészeti berendezés egy gyártó termékskálájából legyen kiválasztva. Az egyes készülékek szabályozói önállóan talán el tudják látni a feladatukat, de a kommunikáció hiányában felléphet olyan eset, amikor a két szabályozó egymás ellen dolgozik, azaz nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb.

Mi a megoldás? Olyan elektromos és szabályzó készülékek kiválasztása, amelyek több hőtermelőt képesek kezelni, vagy kommunikáció képesek, azaz nagyobb rendszerek esetén, több szabályozó készülék is összeköthető vagy bővíthető.

Egy összetett gépészeti rendszer szabályozása megoldható jól, kevésbé jól; elfogadható áron vagy az amúgy sem alacsony beruházási költségek drasztikus növelésével. Mindez attól függ, hogy milyen szabályozókészüléket választunk. Természetesen az a cél, hogy egy jól működő szabályozást kapjunk elfogadható áron.

Számos esetben találkozunk olyan megoldással, hogy egy bonyolult gépészeti kialakítás szabályozását relékkel, termosztátokkal oldják meg. A másik véglet, hogy a hidraulikai kapcsolás olyan szinten túl van bonyolítva, hogy ott már csak szabadon programozható, úgynevezett DDC szabályzók alkalmazása nyújt megoldást. Ezen szabályzókat más néven kompakt szabályzóknak is nevezzük. A DDC jelentésével kicsit később foglalkozunk.

Mit értünk Kompakt szabályzó alatt? Olyan gyárilag előre programozott készülékek, amelyeknek alapján akár több száz alkalmazás bele van égetve és a gyári alapalkalmazások kisebb – nagyobb átkonfigurálásával a mi rendszerünkhöz tudjuk igazítani az előre definiált sémát.

Az épületgépészeti kapcsolások és működési rendszerek variációs lehetőségei szinte kimeríthetetlenek, ugyanis szinte nincs két egyforma rendszer. Mindig valami helyi körülményekből fakadó eltérés, a sokféle műszaki megoldás indokolja, hogy ne egy sablon szerint járjon el a tervező és a kivitelező. Ezen eltérés hordozza magában a szakma szépségét is.

Pár szóban mi is a DDC? ( Direct Digital Control )

Az egyedileg magas költségekkel kifejlesztett analóg épületgépészeti rendszerek helyére nagy tömegben olcsón előállítható, egyedileg szabadon programozható mikroszámítógépek kerültek, amelyeket a személyi számítógépekhez hasonlóan kommunikációs hálózatba köthetőek. ( Ezeket az angol Direct Digtal Control kifejezésből rövidítve DDC automatikáknak nevezzük)

Kérdéseivel kérem, forduljon hozzánk bizalommal weboldalunkon található elérhetőségeink bármelyikén.